EFIK | 11 juliol 2023 |

Com afecta l’espai de treball a la productivitat del treballador

Un bon ambient laboral ha de ser similar a productivitat. Si tens tot el control de la teva zona de treball això farà que millori el rendiment i també el teu confort.. Igual que a la teva casa intentes tenir-ho tot decorat com t’agrada perquè s’adapti més a un mateix i així estar més a gust, en el treball hauria de ser igual.

L’ideal per a un bon ambient laboral

Formar un equip significa crear una relació de donar i rebre. Els empleats presten la seva experiència i habilitats per a contribuir al bon funcionament d’una empresa, mentre que aquesta els paga pel seu dur treball.

Però oferir un salari i uns beneficis competitius no és l’única manera de retenir als empleats i desenvolupar una plantilla competitiva. Preparar a l’equip per a l’èxit implica secundar-lo física, intel·lectualment i emocionalment.

Un ambient laboral còmode és fonamental per a crear una gran cultura de treball. Es tracta de fer que els empleats se sentin més valorats proporcionant-los un lloc de treball còmode i una disposició en el lloc de treball que augmenti la seva productivitat.

L’ideal és que el lloc de treball tingui en compte la comoditat, el disseny, les oportunitats de socialització i altres elements que impulsin la productivitat. Enrere van quedar els dies en què els llocs de treball eren avorrits i no tenien més que escriptoris vells i equips bàsics d’oficina.

Ara, és habitual que moltes àrees comercials tinguin un entorn animat i instal·lacions que pretenen proporcionar una millor cultura de treball als empleats.

Per a garantir un ambient laboral còmode que augmenti la productivitat dels treballadors, heus aquí els elements bàsics que has de tenir en compte en dissenyar un espai d’oficina.

Crea espai per al moviment

Pot ser un repte mantenir sempre als teus empleats motivats per a treballar, especialment quan estan en l’oficina la major part de la setmana. Pot haver-hi ocasions en les quals se sentin cansats o sense treball, la qual cosa pot acabar provocant retards en el funcionament de l’empresa.

Si vols crear un entorn en el qual els teus empleats puguin prosperar i continuar cuidant de si mateixos, considera la possibilitat de dissenyar el seu espai tenint en compte la mobilitat. Si tens un espai d’oficina gran, tracta d’assignar zones per a caminar o fer estiraments perquè el teu personal pugui relaxar el cos cada poques hores.

Si es troba en un edifici de diversos nivells, pots instal·lar escales metàl·liques per a animar-los a caminar i fer alguns passos. Dissenyar el teu espai de treball amb zones per a realitzar exercicis senzills pot mantenir als teus empleats animats. També els empenyerà a mantenir-se actius, la qual cosa pot ajudar a millorar significativament la seva productivitat laboral.

Pensa en la il·luminació

La llum pot influir en el nostre estat d’ànim i rendiment general. La il·luminació del lloc de treball és fonamental per a la productivitat dels empleats, ja que afecta l’energia i a la qualitat del somni d’una persona. En aquest cas, instal·lar una il·luminació correcta pot ajudar a millorar el benestar i combatre la fatiga en un entorn d’oficina. Hi ha alguns softwares d’oficines que et permeten dissenyar un espai atractiu per als treballadors.

Les oficines modernes d’avui dia no sols adopten espais de treball oberts, sinó també zones més lluminoses. Aquests llocs de treball utilitzen materials transparents o de cristall per a deixar passar la llum natural. D’aquesta manera, els empleats no han de dependre d’una llum artificial apagada per a obtenir la il·luminació que necessiten. Això els posa en un millor estat d’ànim i millora la seva productivitat en fer-los sentir més tranquils i relaxats.

Fins i tot si l’oficina no té accés a la llum del sol, proporciona un entorn relaxant afegint il·luminació artificial perquè l’ambient es vegi i se senti més brillant.

En lloc de les tradicionals llums fluorescents, fa servir il·luminació artificial d’intensitat regulable al costat de cada taula de treball per a poder adaptar la lluminositat al ritme biològic de cada empleat.

Tria colors clars

Els colors de les parets i l’equipament d’un lloc de treball poden contribuir a la productivitat d’un empleat.

Per exemple, si es trien tons brillants i que distreguin, com el taronja o el verd virolat, qualsevol persona que treballi en els voltants pot perdre la concentració i no concentrar-se en la tasca que està realitzant.

Si estàs dissenyant la teva oficina, has de donar prioritat a la selecció d’una paleta de colors freds per a tot l’espai. Pots emprar tons neutres com el gris clar, el blanc o el beix per a les parets, ja que ajudaran a il·luminar l’interior del lloc de treball.

Si vols afegir una mica de color a l’interior de l’oficina, pots seleccionar accessoris o mobles que complementin la pintura de les parets.

Un interior ben dissenyat pot ajudar a augmentar la productivitat, perquè el personal no es distraurà mentre treballa.

També farà que se sentin positius a l’hora d’anar a treballar, ja que el seu espai serà visualment agradable i tindrà una atmosfera tranquil·la.

Proporciona habitacions tranquil·les

Una bona acústica és necessària per a l’estructura de qualsevol edifici. Per a funcionar bé, els empleats necessiten un espai de treball lliure de distraccions que els permeti concentrar-se. El problema dels espais d’oficina oberts és l’excés de soroll.

Això pot pertorbar la concentració dels empleats, la qual cosa pot afectar la qualitat del seu treball. Cal tenir en compte que les persones tenen diferents preferències quant al nivell acústic. Alguns prefereixen escoltar música, mentre que uns altres treballen millor en complet silenci.

Un gran consell és proporcionar als emprats sales silencioses on puguin experimentar la solitud per a concentrar-se en una tasca difícil. Això reduirà les interrupcions i l’estrès, millorant així la seva productivitat i estat d’ànim.

Una bona idea podria ser dissenyar aquestes sales tranquil·les al costat de l’espai de treball obert principal, separades per una paret de cristall. D’aquesta manera, els treballadors continuen estant motivats en veure als treballadors de l’espai obert, només que tenen el seu propi espai amb el silenci que necessiten, la qual cosa augmentarà la seva productivitat i rendiment general.

persona divirtiendose mientras trabaja

Proporciona espais privats

Encara que tenir un espai compartit permet als empleats col·laborar i treballar junts, la gent continua necessitant privacitat de tant en tant. Pot haver-hi casos en els quals els membres del personal necessitin una àrea separada per a treballar de forma aïllada, ja que necessiten una concentració total per a acabar les seves tasques.

Un disseny eficient del lloc de treball combina zones de treball privades i públiques per a fomentar la productivitat dels empleats. Si tens espai suficient per a instal·lar sales o cubiculums privats, fes-ho. També pots col·locar petites taules en les quals càpiguen una o dues persones en algun lloc de l’establiment.

 Instal·la equips per a l’esbarjo

Avui dia, és habitual que els grans espais de treball comptin amb una o dues zones d’esbarjo. Els jocs de taula, una taula de ping-pong o de billar, o una sala d’estar són alguns dels equips d’entreteniment més populars que es poden trobar en les oficines modernes.

Incloure llocs per al temps d’inactivitat pot afectar significativament la moral de la seva plantilla. Demostra que valores el seu benestar mental tant com vols que facin bé el seu treball.

Si vols assegurar-te que estàs proporcionant un entorn saludable als teus empleats, pots preguntar-los quines activitats recreatives desitgen incorporar al lloc de treball i treballar entorn d’elles.

Personalitza els llocs de treball

Gestos senzills com posar prestatgeries buides damunt dels escriptoris dels treballadors per a animar-los a portar la seva pròpia decoració personal (fotos, plantes, etc.) pot ser alguna cosa a tenir en compte a l’hora de dissenyar el lloc de treball.

Això pot ajudar-los a sentir-se com a casa quan treballen i a alleujar els seus nivells d’estrès quan estan treballant.

Petits canvis en el seu espai personal poden fer meravelles en la seva productivitat i creativitat.

També els farà sentir que valores la seva opinió i que no ets massa estricte quant a les polítiques del lloc de treball que no tenen a veure amb les tasques laborals.

És molt important que tota empresa dugui a terme una anàlisi i comprovi si el tipus de distribució que hi ha en la seva empresa és la correcta per al treball que realitza. Quan la distribució és la correcta, es treballa molt millor.

 

En Efik t’ajudem a dissenyar el teu espai de treball perquè sigui un lloc agradable i productiu. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Solicita más información sobre nuestros servicios