EFIK | 30 octubre 2023 |

Projectes Clau en Mà: La Solució per a les teves Necessitats de Construcció

En els últims anys, els projectes clau en mà s’han tornat cada vegada més populars en diverses indústries. Són projectes en els quals una sola entitat s’encarrega de tot el procés, ofereixen una solució integrada i personalitzada.

Coneixerem detalladament què són els projectes clau en mà, què inclouen i els avantatges que ofereixen per a les empreses.

 

Taula de continguts

Què són els projectes clau en mà?

 

Els projectes “clau en mà” són una modalitat de gestió de projectes en la qual un proveïdor s’encarrega de la gestió integral del projecte, des de la planificació fins a la posada en marxa, lliurant al client un projecte complet i funcional.

El proveïdor assumeix gran part dels riscos i responsabilitats del projecte, la qual cosa permet al client centrar-se en les seves activitats i reduir la necessitat de coordinació i comunicació amb proveïdors. En diferents àrees, des de la construcció fins a la tecnologia, i ofereixen avantatges com la reducció de riscos per al client, major eficiència en la gestió del projecte i estalvi de temps i costos.

 

Què inclouen els projectes clau en mà?

 

El proveïdor de clau en mà s’encarrega de les següents activitats:

  1. Planificació: El proveïdor del projecte s’encarrega de la planificació integral del projecte, incloent-hi la definició dels objectius, l’elaboració d’un pla de treball detallat, l’estimació dels recursos necessaris i l’assignació de rols i responsabilitats.
  2. Disseny: El proveïdor s’encarrega del disseny detallat del projecte, incloent-hi el disseny arquitectònic, disseny d’enginyeria, disseny de sistemes i disseny de programari, segons correspongui.
  3. Adquisició de materials i equips: El proveïdor s’encarrega de l’adquisició de tots els materials i equips necessaris per al projecte.
  4. Construcció o desenvolupament: El proveïdor s’encarrega de la construcció o desenvolupament del projecte, segons correspongui. En el cas de projectes de construcció, s’encarrega de la construcció de l’edifici o la infraestructura corresponent. En el cas de projectes d’enginyeria, s’encarrega de la fabricació, instal·lació i posada en marxa dels equips i sistemes necessaris. En el cas de projectes de tecnologia, s’encarrega del desenvolupament, implementació i posada en marxa del programari o sistemes corresponents.
  5. Proves i validació: S’encarrega de les proves i validació de tot el projecte, assegurant que compleixi amb els requisits del client i funcioni correctament.
  6. Posada en marxa i formació: La posada en marxa proporciona la formació necessària perquè el client pugui mantenir-la de manera autònoma.

Clàusules dels contractes clau en mà

 

Els contractes clau en mà solen incloure una sèrie de clàusules específiques que defineixen les obligacions i responsabilitats de cada part involucrada en el projecte. Algunes de les clàusules comunes que s’inclouen en aquests contractes són:

  • Abast del projecte: Es descriuen els objectius i metes que han de ser complerts pel proveïdor.
  • Terminis de lliurament: Acorden els terminis de lliurament del projecte, incloent-hi dates d’inici i finalització.
  • Preu: Estableix el preu total del projecte i com es efectuarà el pagament, sigui en un sol pagament o en diversos pagaments parcials.
  • Responsabilitats: Descriu les responsabilitats del proveïdor, incloent-hi la gestió del projecte, l’adquisició de materials i equips, la construcció o desenvolupament, les proves i la posada en marxa.
  • Garanties: Estableix les garanties que el proveïdor proporciona al client pel que fa al projecte, incloent-hi garanties de qualitat, garanties de servei i garanties de funcionament.
  • Requisits de canvi: Aquesta clàusula estableix els procediments i requisits per a qualsevol canvi o modificació que hagi de fer-se al projecte durant el seu desenvolupament.
  • Penalitzacions i compensacions: Estableix les penalitzacions que s’apliquen en cas d’incompliment dels requisits del contracte, com les compensacions que es proporcionaran en cas que es compleixin determinades fites o metes.
  • Resolució de conflictes: Aquesta clàusula estableix els procediments i mecanismes per a la resolució de conflictes en cas que sorgeixin desacords entre les parts.
  • Propietat intel·lectual: Aquesta clàusula estableix com es maneja la propietat intel·lectual generada durant el projecte, incloent-hi patents, drets d’autor i marques registrades.
  • Confidencialitat: Aquesta clàusula estableix els termes de confidencialitat que han de ser complets per totes dues parts durant el desenvolupament del projecte i després de la seva finalització.

Avantatges dels projectes clau en mà

 

Alguns dels principals avantatges dels projectes clau en mà són:

  • Major eficiència: En tenir una sola entitat responsable de tot el projecte. Els projectes clau en mà tendeixen a ser més eficients en termes de temps i costos. La coordinació entre proveïdors i contractistes no existeix, el proveïdor pot optimitzar el procés de disseny, construcció i posada en marxa.
  • Menor complexitat: En reduir la quantitat de proveïdors i contractistes involucrats en un projecte, els projectes clau en mà tendeixen a ser menys complexos i més fàcils de gestionar. Això pot reduir la càrrega de treball del client i fer que el projecte sigui més fàcil de seguir i controlar.
  • Major control: En tenir una sola entitat responsable de tot el projecte, el client té un major control sobre el procés i els resultats del projecte. El proveïdor clau en mà pot oferir una solució personalitzada i adaptada a les necessitats específiques del client.
  • Menor risc: En tenir una sola entitat responsable de tot el projecte, els projectes clau en mà poden reduir el risc d’incompliment de terminis o d’incompliment d’especificacions tècniques. És important per a projectes de gran envergadura que involucrin múltiples proveïdors i contractistes.
  • Major qualitat: En tenir una sola entitat responsable de tot el projecte, els projectes clau en mà tendeixen a tenir una major qualitat i consistència en tots els aspectes del projecte. Es deu al fet que el proveïdor té un control total sobre el procés, des del disseny fins a la posada en marxa.

 

Solicita más información sobre nuestros servicios