Tot sobre il·luminació per a oficines modernes

Els dissenys dels espais de treball han evolucionat cap a línies senzilles i obertes que busquen aconseguir espais còmodes i funcionals.

És per això que la il·luminació en les oficines ha d’enfocar-se en el benestar dels usuaris i en l’eficiència energètica.

 

Taula de continguts

 

Il·luminació per a oficines modernes: consells i recomanacions

La il·luminació és un dels elements més importants en qualsevol espai de treball. No sols afecta a factors com la comoditat i la productivitat dels treballadors, sinó que també pot influir en l’estat d’ànim i en la salut de les persones.

A l’entorn de l’oficina actual on cada vegada hi ha més preocupació per l’eficiència energètica i la sostenibilitat, l’elecció d’una il·luminació adequada és essencial per a complir amb aquestes necessitats.

En aquest article explorem els consells i tendències més recents en il·luminació per a oficines modernes per a crear un ambient de treball amb una bona il·luminació que proporcioni comoditat i afecti positivament la productivitat.

 

lámparas

 

Beneficis d’una il·luminació adequada en l’ambient laboral

Tenir una il·luminació adequada en l’espai de treball aporta una sèrie de beneficis als treballadors. A continuació et detallem quins són aquests beneficis.

 

Augment de la productivitat

Una il·luminació adequada millora la productivitat dels treballadors. Això és pel fet que redueix la fatiga i l’estrès. A més, millora l’estat d’ànim en general. Un ambient ben il·luminat ajuda als treballadors a concentrar-se millor en les seves tasques, reduint alhora els errors i els accidents.

 

Millora de la salut visual

Una il·luminació adequada en l’ambient laboral redueix l’esforç visual i la fatiga ocular. El que al seu torn pot prevenir l’aparició de trastorns visuals com la síndrome de l’ull sec o la miopia.

 

Benestar físic i mental

La il·luminació adequada millora el benestar físic i mental dels treballadors en regular els ritmes circadiaris i millorar l’estat d’ànim. L’exposició a una il·luminació adequada durant el dia pot ajudar els treballadors a estar més alerta i energitzats i a dormir millor a la nit.

 

Estalvi d’energia i reducció de costos

Una il·luminació adequada és més eficient energèticament. Això es tradueix en una reducció de costos d’energia i ajuda a l’empresa a complir amb els estàndards de sostenibilitat ambiental.

 

Tipus d’il·luminació per a oficines modernes

Hi ha diversos tipus d’il·luminació que es poden utilitzar en les oficines modernes per a crear un ambient adequat i confortable per als treballadors. Alguns d’ells són:

 

Il·luminació ambiental

És la il·luminació general que s’usa per a proporcionar una llum uniforme en tota l’oficina. Pot ser proporcionada per llums de sostre o encastades. És important assegurar-se que la quantitat de llum sigui adequada per a l’activitat duta a terme en l’espai de treball.

 

ambiental

 

Il·luminació puntual

És la il·luminació que s’utilitza per a il·luminar àrees específiques de l’oficina, com per exemple, escriptoris o prestatgeries. Els llums de taula o les llums de lectura són exemples comuns d’il·luminació puntual.

 

puntual

 

Il·luminació natural

La il·luminació natural es refereix a la llum que entra en l’oficina a través de finestres o lluernes. És crucial maximitzar la quantitat de llum natural que entra en l’oficina, ja que pot reduir la necessitat d’il·luminació artificial i millorar la salut i el benestar dels treballadors.

 

natural

 

Il·luminació general

Aquesta és la il·luminació principal de l’oficina i s’empra per a proporcionar llum en tot l’espai. Pot ser proporcionada per lluminàries encastades en el sostre o per lluminàries suspeses.

 

Factors a considerar en triar la il·luminació de l’oficina

En triar la il·luminació adequada per a qualsevol espai, incloent-hi oficines, és important considerar els següents factors:

 

  • Propòsit de l’espai: El propòsit de l’espai és un factor important a considerar en triar el tipus d’il·luminació adequat. Per exemple, la il·luminació en una sala ha de ser diferent de la il·luminació en una cuina o en un dormitori.

 

  • Intensitat de la llum: La intensitat de la llum és un altre factor a tenir en compte. Per a àrees de treball, com a oficines o cuines, es requereix una llum més brillant mentre que per a àrees de descans com a sales d’estar o dormitoris, es necessita una llum més suau i càlida.

 

  • Eficiència energètica: L’eficiència energètica és crucial per a reduir el cost de la factura d’electricitat i per a ajudar a conservar el medi ambient. És rellevant triar llums que siguin eficients en l’ús d’energia, com les llueixes LED.

 

eficiencia

 

  • Color de la llum: El color de la llum pot afectar significativament l’ambient i l’atmosfera d’un espai. La llum blanca freda és adequada per a àrees de treball, mentre que la llum càlida és adequada per a àrees de descans.

 

  • Disseny de l’espai: El disseny de l’espai és important en triar el tipus d’il·luminació adequat. Per exemple, les llums de sostre són adequades per a espais amb sostres alts, mentre que les llums de paret són ideals per a espais més petits o per a accentuar característiques específiques d’una habitació.

 

  • Control de la il·luminació: El control de la il·luminació és important per a ajustar la il·luminació en funció de les necessitats específiques del moment. Les llums regulables són una bona opció per a aquells que desitgen tenir control sobre el nivell de llum en un espai.

 

  • Pressupost: El pressupost és un factor crucial a considerar en triar el tipus d’il·luminació adequat. És important triar llums que s’ajustin al pressupost i que no siguin massa costoses de mantenir a llarg termini.

Com reduir el consum d’energia amb la il·luminació de l’oficina

Reduir el consum d’energia amb la il·luminació és una excel·lent manera d’estalviar diners i ajudar al medi ambient. A continuació, presentem alguns consells que poden ajudar-te a reduir el consum d’energia amb la il·luminació:

 

  • Usa bombetes LED: Les bombetes LED són més eficients que les bombetes incandescents o fluorescents compactes. Són més cares, però duren molt més i consumeixen menys energia a llarg termini.

 

  • Apaga les llums quan no les necessitis: Assegura’t d’apagar les llums en espais on no hi hagi ningú. Si en l’oficina se solen oblidar de fer-ho, és una bona idea considerar la instal·lació de temporitzadors o sensors de moviment perquè les llums s’apaguin automàticament.

 

  • Usa llum natural: Si és possible, utilitza la llum natural del sol en lloc d’encendre les llums. Obre les persianes o cortines per a permetre que la llum natural entri en l’oficina.

 

  • Pinta les parets amb colors clars: Els colors clars reflecteixen millor la llum, cosa que significa que necessitaràs menys il·luminació per a mantenir l’oficina ben il·luminada.

 

  • Usa llums dempeus o de taula: En lloc d’encendre totes les llums de l’habitació, considera usar llums dempeus o de taula per a il·luminar només la zona en la qual et trobes.

 

  • Neta les bombetes i els accessoris d’il·luminació: L’acumulació de pols i brutícia pot reduir la quantitat de llum que s’emet. Neta regularment les bombetes i els accessoris d’il·luminació per a garantir que la llum s’emet de manera òptima.

 

  • Usa reguladors d’intensitat: Els reguladors d’intensitat et permeten ajustar la quantitat de llum emesa per una bombeta. Si necessites menys llum, simplement baixa la intensitat i estalviaràs energia.

 

Seguint aquests consells, pots reduir significativament el consum d’energia amb la il·luminació en el teu espai de treball. A més d’estalviar diners en la teva factura d’electricitat, també estaràs posant el teu granet de sorra per a protegir el medi ambient.

 

medio ambiente

 

En EFIK som especialistes a crear i construir nous espais. Som especialistes en reformes parcials i reformes integrals, sobretot d’oficines, despatxos, locals comercials i naus industrials. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Solicita más información sobre nuestros servicios