EFIK | 11 juliol 2023 |

Oficines sostenibles: un avantatge competitiu

Coneix les oficines del futur

Actualment, cada vegada és major el nombre d’empreses que tenen consciència i preocupació per l’impacte que generen en el medi ambient i busquen solucions i mesures per a reduir-lo. En relació a aquest aspecte, els espais de treball sostenibles s’han convertit en una tendència a l’alça que busca conciliar l’ús de recursos amb l’eficiència energètica i el benestar dels treballadors.

Què és una oficina sostenible?

Una oficina sostenible és un espai de treball que té com a objectiu minimitzar l’impacte mediambiental i cuidar la salut dels seus treballadors.

Aquest tipus de pràctica sostenible proporciona molts beneficis com la prevenció de les baixes laborals. Això és pel fet que s’analitzen diversos factors, com el nivell de temperatura en l’oficina, el soroll o la qualitat de l’aire.

En relació als empleats, aquests es veuen beneficiats per les pràctiques sostenibles de la mateixa manera que beneficia a les pròpies empreses. Pel fet que tenen un impacte positiu en aquests, en el seu estat anímic, la seva capacitat de concentració i la seva disposició per a treballar.

Aquestes oficines a més de ser més saludables i incrementar la productivitat dels empleats, també resulten ser més rendibles per a les empreses, ja que hi ha un estalvi considerable de consum d’energia.

oficinas sostenibles

Característiques 

Hi ha característiques i aspectes que s’han de considerar en totes les oficines sostenibles:

  • Ús eficient d’energia i aigua, a través de tecnologies de baix consum i dispositius d’estalvi d’aigua.
  • Ús de mobiliari sostenible, produïts amb materials renovables o reciclats, que generin un mínim impacte mediambiental.
  • Foment de la mobilitat sostenible, promovent l’ús de mitjans de transport com la bicicleta, el transport públic o compartint vehicle.
  • Ús de comunicació en línia, per a evitar desplaçaments innecessaris.
  • Cura de la qualitat de l’aire, a través de diferents pràctiques com tenir plantes en l’oficina que, a més de ser sostenible i purificar l’aire, aporten molts beneficis per a l’ambient de treball. També és important la ventilació a través de sistemes naturals.
  • Promoure una alimentació saludable. És molt important que en una oficina hi hagi espais per a la preparació i consum d’aliments. I l’eliminació de màquines expenedores que només tenen aliments no saludables. En aquest cas és important que en aquestes màquines també hi hagi opcions saludables.
  • Fomentar la cultura de la sostenibilitat entre els empleats. És molt rellevant que els treballadors siguin conscients de la importància de cuidar el medi ambient i fomentar pràctiques com el reciclatge o la reducció de l’ús de paper.
  • Utilitzar sistemes d’il·luminació intel·ligents, que s’encenguin únicament quan hi hagi presència humana per a la reducció del consum energètic.
  • Implementar sistemes de gestió de residus i de productes químics, que permetin un maneig adequat d’aquests.
  • Disseny d’espais oberts que promoguin la interacció entre els empleats per a millorar el benestar d’aquests.

oficinas sostenibles

Com pots fer que la teva oficina sigui més sostenible

Podem crear un espai de treball segur i respectuós amb el medi ambient duent a terme diverses pràctiques:

  • Utilitzant il·luminació LED: aquestes bombetes són més eficients i duradores que les tradicionals i contribueixen a la reducció del consum d’energia.
  • Aprofitant la llum natural: aquest aspecte és clau per a reduir el consum. És important situar els escriptoris o el nostre espai de treball el més prop de les finestres possible.
  • Utilitzant equips eficients: és important que els equips electrònics tinguin un baix consum energètic i que aquests estiguin classificats amb l’etiqueta energètica A o superior.
  • Imprimint de manera responsable: intentar evitar documents innecessaris i usar paper reciclat o de doble cara.
  • Fomentant el reciclatge: habilitar zones específiques per a la separació de residus i informar els treballadors sobre la importància del reciclatge.
  • Promovent la mobilitat sostenible: és rellevant fomentar l’ús de mitjans de transport alternatius o compartir el vehicle amb companys de treball.
  • Apostant per la decoració sostenible: triar un mobiliari i materials de construcció produïts amb materials sostenibles i reciclats, que generin un mínim impacte ambiental.

oficinas sostenibles

Avantatges competitius

Fomentar i practicar la sostenibilitat en l’oficina és molt fàcil i molt rendible, tant per a la pròpia empresa com per als seus treballadors. I a més ofereix una sèrie d’avantatges competitius que et faran diferenciar-te de la competència i millorar com a companyia:

  • Estalvi de costos: reduir al màxim el consum d’energia i aigua es converteix en un important estalvi de costos a llarg termini.
  • Millora de la imatge corporativa: la implementació d’oficines sostenibles demostra el compromís de l’empresa amb el medi ambient i la societat, la qual cosa pot millorar la seva reputació i la seva imatge corporativa.
  • Atracció de talent: els empleats cada vegada valoren més treballar en empreses compromeses amb el medi ambient i la sostenibilitat, per la qual cosa la creació d’oficines sostenibles pot atreure i retenir talent.
  • Major productivitat: les oficines sostenibles poden millorar el benestar i la salut dels treballadors, la qual cosa es tradueix en una major productivitat i rendiment laboral.
  • Reducció de l’impacte ambiental: la implementació de mesures sostenibles en les oficines permet reduir l’impacte ambiental de l’empresa i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
  • Compliment de la legislació: cada vegada són més les lleis i normatives que obliguen les empreses a ser més sostenibles, per la qual cosa la implementació d’oficines sostenibles permet a les empreses complir amb la legislació i evitar possibles sancions.

oficinas sostenibles

En definitiva, la creació d’oficines sostenibles no sols és una decisió ètica i responsable. Sinó que també pot aportar importants avantatges competitius a les empreses, millorant la seva eficiència, imatge corporativa i rendiment laboral.

En Efik som especialistes en tota mena de reformes d’oficines i locals. Si vols fer una reforma pots contactar amb nosaltres i t’ajudarem a aconseguir un espai de treball agradable i eficient.

Solicita más información sobre nuestros servicios